Camins de Vida

Imagen de cabecera
Ver video
 • Ubicación Cataluña, España
Archivado el 09 / 07 / 2024
Archivado...
Obtenido
€ 3.322
Mínimo
€ 9.500
Óptimo
€ 44.500
31 Cofinanciadores
Canal
 • Aportando € 50

  Pack transhumància

  Aquesta recompensa, per una aportació de 50 euros, inclou el pack transhumància, amb una bossa, una samarreta i dos mapes que es podran recollir en qualsevol dels trams.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 09 Cofinanciadores
 • Aportando € 80

  Pack transhumància i sopar inaguració

  Aquesta recompensa, per una aportació de 80 euros, inclou el pack transhumància (una bossa, una samarreta i dos mapes) i la possibilitat d’assistir al sopar d’inauguració.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 02 Cofinanciadores
 • Aportando € 100

  Sopar inaguració i tast de formatges

  Aquesta recompensa, per una aportació de 100 euros, inclou la participació en el sopar d’inauguració i un tast de formatges en granges d’extensiu a Catalunya.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 05 Cofinanciadores
 • Aportando € 200

  Participació jornada, sopar i dormir

  Aquesta recompensa, per una aportació de 200 euros, inclou una participació en una jornada de transhumància, amb el sopar i el dormir.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 00 Cofinanciadores
 • Aportando € 300

  Pack familiar de taller de llana

  Aquesta recompensa, per una aportació de 300 euros, inclou un pack familiar amb la participació en un taller de llana per a quatre persones durant la transhumància.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 00 Cofinanciadores
 • Aportando € 500

  Taller i tast de formatge per a 20-30 persones

  Aquesta recompensa, per una aportació de 500 euros, inclou un pack per a unes 20-30 persones màxim, un taller i un tast de formatge.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 00 Cofinanciadores
 • Aportando € 1.000

  Taller i tast de formatge + promoció de l'entitat al camionet

  Aquesta recompensa, per una aportació de 1.000 euros, inclou un pack per a unes 20-30 persones màxim, taller i tast de formatge i promoció de l’entitat al camionet.

  Recorda que cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%! Calcula'l aquí: https://www.goteo.org/calculadora-fiscal

  > 00 Cofinanciadores

Sobre este proyecto

Suport logístic per a la transhumància

Necesidades Infraestructura Mínimo Óptimo
Camionet de suport
Camionet adaptat amb formatgeria perquè doni suport a la transhumància i es puguin fer els formatges
€ 7.000
Camionet de suport
Camionet adaptat amb formatgeria perquè doni suport a la transhumància i es puguin fer els formatges
€ 35.000
Necesidades Tarea Mínimo Óptimo
Despesa Goteo i transferències bancaria
Despeses de gestió de Goteo i de les transferències bancaries
€ 500
Necesidades Material Mínimo Óptimo
Despeses recompenses
Despeses producció de les recompenses
€ 2.000
Total € 9.500 € 44.500
Imprescindible
Adicional

Información general

CAMINS DE VIDA

Imagineu un ramat de cabres guiades pel seu pastor que recorren un camí que travessa Catalunya, de nord a sud, des de les muntanyes del Pirineu fins a la sorra de la platja. Durant el seu trajecte, van transformant el paisatge amb el pas de les cabres, que mantenen nets els boscos i regeneren les herbàcies, i s’aturen als pobles per fer activitats amb les escoles i mostrar com es pastura el ramat o com s’elabora la llet i el formatge. Amb més de vint dies es proposen un somni: recuperar la vida d’un dels camins més antics de Catalunya, amb més de 1.000 anys d’història, el Camí Ramader de Marina.

Aquest és el projecte que el setembre de l’any 2023 van iniciar el pastor Daniel Giraldo, l’Associació Camí Ramader de Marina i el Centre d’estudis i recursos de la transhumància, sota el lema Camins de vida, per resseguir el seu traçat, de més de 200 quilòmetres, des del Pirineu oriental fins a la marina penedesenca. El seu pas va permetre reivindicar el món pastorívol i els camins ramaders, rescatar la memòria cultural vinculada al camí, desenvolupar una gestió forestal als boscos del seu entorn i contribuir a la promoció econòmica dels pobles que vertebra aquesta ruta transhumant.

Després de la bona acollida de la iniciativa, l'Associació Manou, de la qual formen part el pastor transhumant i la seva família, volen donar continuïtat a la iniciativa Camins de vida per tal de generar un impacte a llarg termini en els municipis per on passen i consolidar l'activitat pastoral al llarg de tot el camí. Per aconseguir-ho, necessiten una empenta econòmica per poder garantir l'abastiment i la logística del desplaçament estacional i facilitar el trajecte dels pastors disposats a caminar per aquesta ruta de llarga durada. En aquest sentit, impulsen la proposta de micromecenatge per recaptar els fons necessaris per continuar donant vida ramadera a aquest camí.

Descripción del proyecto. Características, fortalezas y diferenciales.

Un dels principals objectius del projecte Camins de vida és reivindicar el dret a pas del bestiar per un camí que, des de fa segles, ha acollit els moviments estacionals de les ramades entre les pastures d'estiu de la Cerdanya i les d'hivern del Penedès i el Garraf. Malgrat la seva rellevància històrica, en les últimes dècades, el Camí Ramader de Marina, així com el conjunt de les carrerades històriques del nostre país, han patit diverses transformacions amb la construcció de carreteres i altres infraestructures modernes sobre el seu traçat original, fet que dificulta el pas dels ramats i posa en perill la continuïtat i la conservació d'una xarxa de vies pecuàries que representen un patrimoni cultural i de biodiversitat únic al món.

Precisament, la transhumància pel Camí Ramader de Marina vol recuperar la funció dels camins ramaders com a grans corredors biològics. El pas del ramat és una peça clau per a la dispersió de la vida animal i vegetativa, fet que contribueix a formar sistemes ecològics i paisatges rics i variats, que augmenten la biodiversitat. A més a més, la pràctica de la ramaderia extensiva permet mantenir els camps, obrir camins i mantenir el sotabosc alleugerit de vegetació per tal d’afavorir la prevenció d’incendis.

A banda de recuperar els camins com a eixos biològics, el viatge del Daniel també permet ressorgir la memòria de les festes i tradicions vinculades a la transhumància. Els camins ramaders guarden un ampli patrimoni material amb les infraestructures d'aigua, les masies i cases d'acollida dels pastors, però també immaterial amb les llegendes, danses i cançons que es cantaven als pobles amb l'arribada dels ramats. El fet que un pastor ressegueixi les petjades dels seus antecessors i evoqui les seves històries permet honorar la seva memòria i recordar d'allà on venim.

20230923-5-.jpeg

Motivación y a quién va dirigido el proyecto

El projecte Camins de vida pretén generar una consciència col·lectiva als pobles per on passa el ramat i en el conjunt de la societat per donar visibilitat a la transhumància, als camins ramaders i la ramaderia extensiva. Durant el trajecte transhumant de l'any passat, es van dur a terme activitats en una quarantena de municipis, on els veïns van tenir l'oportunitat de conèixer el ramat, participar en tallers d'elaboració de formatge i acompanyar els pastors en trams del seu camí.

En aquesta primera transhumància va quedar demostrada l'hospitalitat dels pobles amb l'arribada del ramat. La gent gran es va prestar a oferir refugi i aprovisionaments als pastors, evocant el paper d'acollida que tradicionalment havien exercit els municipis de pas, mentre que els més petits van tenir l'oportunitat de descobrir l'ofici de pastor i la importància de la ramaderia extensiva de la mà del Daniel. Els infants l'escoltaven atentament mentre els deia que ser pastor és conviure amb els animals i amb la naturalesa, viure aventures, descobrir camins i tenir la llibertat de viure de forma autosuficient.

De fet, la gran motivació del projecte Camins de vida és la necessitat de tornar a generar il·lusió per l'ofici, aconseguir que els més petits hi vegin una oportunitat de futur per garantir el relleu en la ramaderia i l'agricultura i fixar la població al territori. Amb aquesta voluntat, el projecte assoleix un gran abast, perquè busca contribuir en l'economia local, amb la generació i venda de productes del ramat, i fomentar la cohesió social dels municipis, recordant el seu origen.

Per què demanem el teu suport?

Els fons recollits amb aquesta iniciativa de micromecenatge permetran finançar una furgoneta de segona mà per transportar l'abastiment dels pastors durant la transhumància. La pèrdua de bona part de la infraestructura dels camins ramaders, com ara abeuradors, corrals o cases d'acollida, fa imprescindible l'ús d'un camionet per carregar els aprovisionaments necessaris per al trajecte. El fet de comptar amb aquest vehicle permet garantir el transport dels aliments, l'aigua i els materials necessaris per guardar el ramat, així com disposar d'un espai que també es pot reconvertir en una formatgeria per donar sortida a la llet que proporcionen les cabres al llarg del camí.

Com ens ajudarà la teva col·laboració?

El teu suport farà possible el pas d'un ramat pel Camí Ramader de Marina, el més antic de Catalunya, amb l'objectiu de contribuir a preservar el patrimoni dels camins ramaders i donar a conèixer el seu potencial com a grans corredors biològics. El projecte busca fer valer la pràctica de l'activitat transhumant i la ramaderia extensiva, una activitat de milers d'anys que ha modelat el paisatge del nostre país i que és clau per a la gestió forestal i la prevenció dels incendis. La conservació d'aquesta xarxa de camins ramaders també és una forma de garantir que els pastors que mouen els seus ramats i tenen cura del territori no només siguin un record del passat, sinó una realitat que ens orienti cap a un futur compromès amb el medi ambient, la cultura i la història.

20230911-2-.jpeg 20230923-6-.jpeg

Experiencia previa y equipo

El pastor que du a terme aquest projecte és Daniel Giraldo, que des de la seva finca establerta al Baix Camp té cura d'un ramat d'un centenar de cabres lleteres de raça murciano-granadines. Amb el suport de la seva família, dedica el seu dia a dia a la pastura del ramat i a l'elaboració de formatges i productes derivats de la llet que dona sortida a través de l'Associació Manou.

Nascut a Medellín, Colòmbia, va arribar a Catalunya atret per la idea d'aprendre a pasturar amb gossos i conèixer la tradició transhumant catalana que ha definit la història de la ramaderia dels últims segles. Convençut que la pastura ha de seguir els seus cicles naturals per aprofitar les herbàcies, cada any du a terme transtermitàncies amb el seu bestiar entre Margalef i Alforja, els seus dos punts de pastura, amb l’objectiu de recuperar els antics camins ramaders que s'estan quedant en desús per la pèrdua de pastors que impulsin aquesta tasca.

Des que va sentir a parlar del Camí ramader de Marina, va enamorar-se de la seva història i es va adonar del seu potencial a l'hora de reivindicar la transhumància i els camins ramaders. Per aquest motiu, va unir esforços amb l'Associació Camí Ramader de Marina, que des de fa anys treballa per promoure aquesta ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats des del Pirineu oriental i el litoral del Penedès i el Garraf. L’associació compta amb el suport d'una trentena de municipis, que pertanyen a tres províncies catalanes diferents i formen part de dos estats diferents, amb representació d’una regió francesa.

Un altre dels organismes directament implicats en el projecte és el Centre d'Estudis i Recursos de la Transhumància a Lluçà que impulsa la recerca i l'estudi acadèmic de la transhumància, així com la recuperació, protecció i classificació dels camins ramaders, la col·laboració amb entitats educatives i el suport i la visibilitat als pastors.

20231001-4-.jpeg 20230922-2-.jpeg 20230928.jpeg

Compromiso social

Objetivos de Desarrollo Sostenible

 • Salud y bienestar

  Garantizar una vida sana y promover el bienestar para todos en todas las edades

 • Educación de calidad

  Garantizar una educación inclusiva, equitativa y de calidad y promover oportunidades de aprendizaje durante toda la vida para todos

 • Trabajo decente y crecimiento económico

  Promover el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo y el trabajo decente para todos

 • Producción y consumo responsables

  Garantizar modalidades de consumo y producción sostenibles

 • Acción por el clima

  Adoptar medidas urgentes para combatir el cambio climático y sus efectos

 • Vida de ecosistemas terrestres

  Gestionar sosteniblemente los bosques, luchar contra la desertificación, detener e invertir la degradación de las tierras y detener la pérdida de biodiversidad